Održana završna konferencija projekta „Razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad – Novi Vinodolski

U vijećnici Grada Novog Vinodolskog dana 7.listopada 2020.g. održana je Završna konferencija u sklopu projekta „Razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad –  Novi Vinodolski". Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta određena je na 13.170.379,00 kuna, a EU potpore na 6.625.130,32 kn, odnosno 55% ukupno prihvatljivih troškova. Razliku sredstava od 45% za provedbu projekta osigurava Grad Novi Vinodolski.

Na samom početku, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić pozdravio je sve nazočne, te se zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom projektu, a koji je iznimno bitan za razvoj lokalnog gospodarstva i Novi Vinodolski.

„Nova infrastruktura naše Poslovne zone Zapad zasigurno će privući nove privredne subjekte te doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. Postojeći korisnici zone već proširuju svoje aktivnosti što nas posebno veseli, a mi ćemo i dalje raditi na aktivnostima i poticajnim mjerama da poslovna zona bude prepoznata kao atraktivno i povoljno mjesto za razvoj gospodarstva u našem gradu s okolicom." 

Voditeljica projekta Sandra Ristić upoznala je sve nazočne s aktivnostima projekta, te istaknula da su radovi u poslovnoj zoni započeli 26.kolovoza 2019.godine, a završeni su 18.ožujka 2020. U nepunih 7 mjeseci izgrađena je vodoopskrbna mreža, sanitarna i oborinska odvodnja, prometnice, elektroničko-komunikacijska mreža i javna LED rasvjeta. U okviru projekta sufinancirane su i aktivnosti izrade projektnog prijedloga i poslovnog plana, usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu, promocije i vidljivosti.

Neadekvatna i devastirana infrastruktura godinama je otežavala poslovanje u zoni, a realizacijom ove investicije očekuje se ostvarenje osnovnih ciljeva projekta – povećanje intenziteta aktivacije neaktivnih parcela za 26% (s 63 na 89%) u odnosu na ukupnu površinu zone  i povećanje broja poduzeća koji posluju u zoni za 8 novih.

S ciljem stvaranja što povoljnijih uvjeta poslovanja unutar Poslovne zone Zapad, Grad Novi Vinodolski je putem svojih Odluka propisao mjere za poticanje razvoja poduzetništva, ali i rasterećenje poslovanja poduzetnika i obrtnika pa je poduzetnicima omogućeno oslobađanje od plaćanja ili umanjenje komunalnog doprinosa, umanjenje koeficijenta namjene poslovnog prostora te je definirana vrlo povoljna cijena komunalnog doprinosa u poslovnoj zoni.

U okviru projekta u suradnji s Poduzetničkim centrom „Vinodol" i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje održana je i radionica pod nazivom „Radimo poslovni plan samozapošljavanja". Radionica je bila namijenjena prvenstveno ugroženim skupinama – dugotrajno nezaposlenima, mladima i ženama. Tijekom radionice polaznici su upoznati s  mjerama i potporama samozapošljavanja, te s konkretnim koracima koje trebaju poduzeti prilikom traženja potpora za samozapošljavanje.  Također, polaznicima je predstavljena metodologija izrade poslovnog plana, a stečena znanja i vještine moći će primijeniti na vlastitom poduzetničkom poduhvatu.

U svrhu učinkovitog i pravovremenog informiranja javnosti i vidljivosti EU, usluga promocije i vidljivosti obuhvatila je i izradu web stranice Poslovne zone Zapad. Na novoj  Internet stranici  www.pzz-novivinodolski.hr nalaze se sve informacije o Poslovnoj zoni Zapad i samom EU projektu.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje.

Slažem se